top of page
  • Writer's pictureLeda

Bundevara

Jedno od prvih jela koje sam probala kad sam još kao dijete dolazila u Vojvodinu je bila bundevara. Ovdje u našim krajevima se tako nešto zapravo nikad ne sprema. U Zagorju je poznatija bučnica, pita od buče (tikve, tikvice) i sprema se slano, dok je ovo slatko jelo.



U ovom postu ćete vidjeti proces izrade jedne bundevare, a ja vas izazivam da ju probate. Vjerujem da će vas oduševiti. :)


Prvo ćemo krenuti od sastojaka.

Potrebno vam je:

- jedna butternut tikva od cca jednog kilograma (muškatna tikva) ili bundeva koja je iznutra jako narančasta, aromatičnog mirisa i slatkog okusa

- 500 grama kora za savijače

- 9 žlica kristal šećera

- 3 vanilin šećera

- 60 ml ulja (ako vam bude potrebno više, dodajte još kod premazivanja)

- jedna velika žlica cimeta

- malo šećera u prahu za posipavanje




Krenut ćemo od postupka rezanja i čišćenja tikve. Odrežite joj krajeve i ogulite ju.



Zatim ju prerežite na pola i žlicom izvadite sjemenke.



Nasjeckajte ju i naribajte na sitne trakice.



Ja kad god nešto ribam, to radim sa mojim multipraktikom, gotovo je za čas posla. Naribanu tikvu stavite u posudu i u nju dodajte šećere i cimet. Sve promiješajte i ostavite da odstoji 15 minuta.



U posudicu ulijte ulje i pripremite kist. Kore podijelite po 3 komada, a ako su jako tanke, pripremite 4 kore za jednu savijaču. Ja sam koristila kore iz Konzuma gdje ima 11 listova, tako da sam dobila 3 savijače sa po 3 kore i jednu od 2 kore.



Premažite prvu koru uljem, na nju stavite drugu i isto ju premažite uljem. Na treću koru stavite nadjev. Ne cijedite tekućinu koju je tikva pustila nego ju koristite kod punjenja, kako bi savijača bila sočnija. Rasporedite na način prikazan na slici.



Blago zavrnite krajeve i zarolajte. Stavite u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i svaku savijaču premažite uljem.



Stavite peći na 30 minuta (ili dok ne dobije boju kao sa slike) u sredinu pećnice koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva.



Kad je bundevara gotova, odmah ju izvadite i pošpricajte vodom pa prekrijte krpom i tako ostavite dok se ne prohladi.



Izrežite bundevaru i pospite ju šećerom u prahu. Preostaje vam samo da uživate u okusu. :)



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page