top of page
  • Writer's pictureLeda

Gingerbread namaz


Na palačinkama najviše volim Nutellu, no pošto smo svi u blagdanskom raspoloženju mislim da nam treba nešto sa cimetom, klinčićem i sličnim mirisima i okusima. :)

Pripremila sam vam jednostavan recept za božićni namaz koji možete napraviti kod kuće - samo vam je potreban blender i par sastojaka koje svi imamo kod kuće. :)



Jeste čuli za speculaas kekse? To će nam biti glavni sastojak za namaz. :) Sada ih već ima u svim trgovinama, a ja sam paket od 500 grama kupila u Lidlu, po cijeni od cca 15 kuna.


Ako ih niste nikada probali, možete ih vidjeti na sljedećoj fotografiji kako biste ih lakše pronašli u trgovini:



Sastojci za Gingerbread namaz:

  • 300 grama speculaas keksa

  • 100 grama maslaca

  • 20 grama meda

  • žličica arome vanilije

  • 100 ml mlijeka


Kekse grubo usitnite rukama i ubacite u blender pa dobro izmiksajte dok se nisu pretvorili u mrvice. Potrebno je dobiti finu masu, poput mljevenih Plazma keksa.

Kada se sve dobro izmiksalo, na blagoj vatri otopite maslac, med, aromu vanilije i mlijeko pa kuhajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kad je gotovo, smjesu ulijte u blender i izmiksajte zajedno sa keksima. Tekstura namaza treba biti fina, poput Nutelle ili kikiriki maslaca.



Ako vam je previše gusto, dodajte mlijeka, a ako je previše tekuće, dodajte još malo keksa, nema strogih pravila.



Namaz ulijte u staklenke, i dobro zatvorite. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi, maksimalno 5 dana. Ako stavite u hladnjak, smjesa će se stvrdnuti pa neće imati tako finu teksturu. Staklenke možete dodatno ukrasiti, kao i ja - napravite mašnu od prirodne špage i isprintajte figuricu malog Gingerbreada pa zalijepite na staklenku.



Ovako pripremljen namaz može biti savršen poklon ispod bora za vaše najmilije. Ili ga odmah potrošite na palačinkama, kako sam napravila i ja.



Nadam se da vam se sviđa ova ideja i preporučujem vam da isprobate recept, nećete požaliti - okus je Božićastičan. :)


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page