top of page
  • Writer's pictureLeda

Hungary adventure

U Mađarskoj sam bila kao dijete i to u nabavci hrane, a vjerujem da su i mnogi od vas išli iz istog razloga. Ovaj put smo odlučili prvi put otići do Budimpešte.


Ako idete autom, kao i mi, preporučujem vam da idete autoputom i tu svakako morate uzeti vinjetu i to prije nego se uključite na autoput. Najjeftinija vinjeta vrijedi 10 dana i stoji oko 3000 forinti (10 eura) - u Mađarskoj je forinta jedina valuta i ne možete plaćati eurima, pa na vrijeme promijenite novac - možete i u Hrvatskoj u banci ili mjenjačnici. Put iz Varaždina traje od 3 do 4 sata, ovisno o tome kakva je gužva i kako vozite, pa svakako usput stanite na Balatonu. Mađarska policija je dosta stroga tako da pripazite da vozite po propisima. Također, za razliku od Hrvatske gdje je nešto veća tolerancija, u Mađarskoj je pravilo 0,0 promila.


Pogled na Parlament

Balaton (Blatno jezero) je najveće jezero u Središnjoj Europi - dugo je čak 77 kilometara! Ima više prilaza i plaža na koje možete doći, no moja preporuka je gradić Siófok - tamo smo i mi bili. Najpoznatije je i najpopularnije mađarsko turističko odredište poznato po najljepšim plažama na cijelom Balatonu, zbog čega se i naziva "glavnim gradom Balatona", ali i "ljetnim glavnim gradom Mađarske" te "mađarskom prijestolnicom zabave", zbog velike ponude zabavnih sadržaja i noćnog života.


Siófok
Espadrile: Evita Collections, šešir: Shiny Stuff Dizajn

Za razliku od ostalih jezera, na ovom ćete imati dojam kao da ste na moru jer je boja vode tirkizno- plava i cijeli ambijent je uređen u morskom stilu, jedino ćete po labudovima i patkicama shvatiti da niste na moru. :)


Siófok

U blizini plaže imate parking i cijena mu je oko 300 forinti (1 euro) za sat vremena. Voda je čista i super za kupanje.


Siófok

Siófok

Nakon Siófoka smo nastavili prema Budimpešti. Ta dva grada udaljena su stotinjak kilometara i stigli smo za otprilike sat vremena.


Ribarska tvrđava (Fisherman's Bastion)

Prva i glavna destinacija nam je bila Ribarska tvrđava. Mjesto s vjerojatno najljepšim pogledom na Budimpeštu, sastoji se od sedam tornjeva. Svaki toranj predstavlja po jedno mađarsko pleme, koje se doselilo u Mađarsku krajem 9. stoljeća i koja su, zapravo, stvorila mađarski narod. Građevina je prekrasna i jako bajkovita pa je iz tog razloga bila naša glavna destinacija za fotografiranje. :)


Oko i na neke dijelove tvrđave možete prići i besplatno, ali za glavne dijelove s kojih se proteže najljepši pogled potrebno je kupiti ulaznicu. Ulaznice su podijeljene na tri vrste - svaka za određenu građevinu koja vas zanima. Ulaznica koju smo mi kupili je koštala oko 25 kuna za jednu osobu.



Još jedna atrakcija koja privlači mnoge turiste i djecu je orao. Možete platiti određenu svotu novca i čuvati ga na ruci ili se slikati sa njim. :)


Ribarska tvrđava (Fisherman's Bastion)

Tvrđava je prepuna turista i ako želite uslikati prizor poput ovog iznad, morate doći u 5 ujutro ili čekati, uslikati nekoliko fotografija sa istim prizorom i odabrati onu s najmanje ljudi.


Pogled na Budimpeštu s Ribarske tvrđave

Nakon toga, definitivno vam preporučujem da odete i do Parlamenta ili da ga barem uslikate iz daleka, jer je prekrasan. Mi nismo stigli obići ga, ali smo ga uslikali preko Dunava.


Što se tiče ugostiteljskih objekata, restorana i slastičarnica, savjetujem vam da se prije puta dobro informirate, istražite i već unaprijed pripremite koje lokacije vas zanimaju. Ja sam prije puta istražila i odlučila da ću posjetiti Mr. Funk i Gelarto Rosa.


Mr. Funk je objekt koji nudi donute, bagele, sladolede i shakeove. Interijer je presladak, a takve su i slastice. Možete kupiti donute s kinder jajetom, emoji likovima, jednorozima itd.


Unicorn strawberry shake

Kupila sam Unicorn Strawberry Shake, cijena mu je oko 3000 forinti (10 eura) i prava je šećerna bomba. Sastoji se od shakea od jagode, šlaga, gumenih bombona u obliku duge, pjenastih bombona, slatkih šarenih mrvica, a na vrhu se nalazi Unicorn donut koji je punjen kremom od jagode. Na kraju je cijeli tanjur preliven sirupom od jagode. Izgleda preslatko i još je dostupno u tirkiznoj varijanti.



Nemojte se ustručavati fotkati po cijelom objektu jer su zaposlenici otvoreni i navikli su na fotkanje za Instagram. :)


Sljedeću slasticu dobila sam na poklon - to im je najnoviji proizvod i jako je fora. :)



Radi se o Ice Cloudu - sladoledu od vanilije sa šarenim mrvicama i Unicorn rogu, a oko korneta se nalazi šećerna vata. Dostupno je u 4 okusa, a cijena mu je oko 50 kuna.


Lokacija koju svakako morate posjetiti je Gelarto Rosa. Odavno sam gledala sladolede u obliku ruže i mislila sa ih ima samo u Italiji, ali pronašla sam ih u Budimpešti. Jako je kvalitetan i sadrži pravo voće.



Svakako uzmite barem tri okusa kako bi "ruža" ispala što ljepše. :) Cijena jednog korneta srednje veličine je oko 20 kuna. :)



Za Budimpeštu vam jedan dan neće biti dovoljan, jer je stvarno ogromna i puna sadržaja, pa ako ju želite više istražiti, ostanite barem 3 dana - ili ju posjetite više puta. :)



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page