top of page
  • Writer's pictureLeda

Održavanje kuhinje

Često me pitate kako održavam kuhinju, sa čime ju čistim (pogotovo ciglice na zidu) pa ću ovaj post posvetiti čišćenju i organizaciji kuhinje. Trudim se da ne koristim često agresivna sredstva u kućanstvu (Domestos za wc i ponekad Cif za kupaonicu su jedini "otrovi"), pogotovo u kuhinji, tako da mi je super kad otkrijem ekološka sredstva.


notino i ledaboss

Počet ću sa pranjem suđa. Mnogima je neshvatljivo zašto nemamo perilicu za suđe. Jednostavno, imam svoj princip po kojem perem suđe i nije mi potrebno više od 20 minuta čak i kad imam puno suđa za oprati.


Greška kod ručnog pranja suđa je pranje hladnom vodom i pranje pod mlazom koji cijelo vrijeme curi. Kako bi izbjegli potrošnju vode i kvalitetno oprali suđe pratite nekoliko koraka:

  • prokuhajte oko litru i pol vode u kuhalu

  • vodu ulijte u jednu posudu (preporuka je da u vrelu vodu dodate malo octa - smanjit ćete neugodne mirise na suđu) i stavite u sudoper. Ja obično ulijem vrelu vodu u jednu od rajngli u kojoj sam kuhala jelo

  • u posudu sa vrelom vodom ubacite svo sitno posuđe, žlice, noževe i slično da malo odstoje.

  • obavezno nabavite gumene rukavice i krenite prati suđe spužvicom (ili četkom) i kvalitetnim deterdžentom. Oprano stavljajte u slobodan bazen sudopera (ako nemate dva bazena, onda odlažite na radnu površinu)

  • kad ste sve oprali, suđe isperite i stavite cijediti


Ovim načinom organizacije ćete potrošiti litru do dvije vrele vode za pranje te malu količinu vode za ispiranje.


notino i ledaboss - Frosch Dishwashing Gel Raspberry

Prije renovirane kuhinje imali smo plinsko kuhalište. Svi koji ga imaju, znaju koliko je nezgodno čistiti rešetku i ostale dijelove. Kada smo sređivali novu kuhinju, znali smo da nećemo više imati plin za kuhanje. Osim što su nam se režije za plin prepolovile (kod kuhanja na plin gubi se puno energije), održavanje indukcijskog kuhališta je milina! Stavim malo Frosch sredstva na mokru spužvicu i prebrišem ju u par sekundi. Sa ovim sredstvom jednostavno prebrišem i ciglice na zidu.



Što se tiče organizacije stvari po kuhinjskim elementima, ja unutra držim samo tanjure, posuđe za kuhanje, pekače i slično. Ne držim namirnice u kuhinji jer za to imamo špajzu (o tome nešto više u sljedećem postu). Najbolji način za uštedu prostora je slaganje posuđa jedno u drugo. U veće rajngle stavim manje, poklopce unutra, jedan na drugi i dobije se puno više prostora nego da svaka posuda stoji posebno.


ledaboss_notino

Najgora stvar za čišćenje (moram priznati da ju čistim rjeđe nego bi možda trebala) je pećnica. No, treba samo biti redovan u čišćenju, dovoljno je prebrisati nakon svakog korištenja spužvicom i dobrim sredstvom - tako ćete izbjeći skorene ostatke hrane i naknadno ribanje.


Kitchen Cleaner Soda - notino i ledaboss

Kada smo dali izraditi kuhinjski ormar koji će sakriti plinski bojler, nismo uopće računali na neki prostor za odlaganje, ali smo ga dobili. Čim sam vidjela te male uske police znala sam da je stvoreno za čaše i šalice. Dobra stvar je ići u visinu sa elementom, koliko god usko bilo, jer možete dobiti prostor na koji niste računali.


ledaboss i notino

Bijeli keramički sudoper - da ili ne? Kako se čisti, da li ga je lako slomiti? Mi našeg imamo nešto više od godinu dana i napisat ću neke savjete koji vam mogu pomoći kod odabira.


Suđe perem jednom do dva puta dnevno, uvijek vrelom vodom i nakon svakog pranja suđa brzinski oribam i sudoper. Metalnu mrežicu uvijek očistim od ostataka hrane (otpad bacajte u smeće, pokupite listom toalet papira (najpraktičije je), ne puštajte hranu u odvod. Također, ne izlijevajte masnu vodu u odvod). Vrlo je bitno da nakon svakog korištenja sudoper iznutra prebrišete suhom krpom - tako ćete izbjeći zadržavanje vode i stvaranje kamenca. Ne ostavljajte prljavo suđe i pigmentirane ostatke hrane (vrećice čaja, šalice od kave itd.) da stoje cijeli dan jer ćete morati ribati boju. Najbolje da to očistite odmah i da općenito ne ostavljate suđe da stoji, na zraku se ostaci hrane isuše i kasnije je teže oribati posuđe.


Jednom mjesečno izribam cijeli sudoper Frosch Cleaning Cream Lavender sredstvom i on doslovno blista. Važno je samo biti temeljit i sudoper će vam trajati desetljećima. Što se tiče pucanja, keramika je stvarno čvrsta. U ovih godinu dana mi se samo jednom desilo da sam slomila tanjur, iskliznuo mi mokar iz ruku i pukao, ali sudoperu nije bilo ništa.




Anti Calc Raspberry Vinegar

Nešto što nećete moći izbjeći je kamenac. Imam metalno cjedilo za suđe i od vode koja svakodnevno kapa na podložak, kamenac je neizbježna stvar.

Otkrila sam dva genijalna sredstva, prvo je ovo u spreju za neke veće površine. Fino miriši po malinama, a baza je ocat.


Frosch Anti Calc Raspberry Vinegar - notino

Drugo sredstvo i najdraže iz cijele moje kolekcije je Frosch Vinegar Essence Limescale Remover.Ovo vam definitivno treba. Kuhalo jednom tjedno trebam očistiti od kamenca - ulijem malo sredstva, dodam malo vode i tako odstoji par sati te kasnije isperem. Kuhalo blista! To je namijenjeno za tvrdokorne naslage kamenca, probala sam i na posudici iz koje Emily pije vodu, pokazat ću vam na storiju video, u posudici se doslovno mogu ogledati.


Frosch Vinegar Essence Limescale Remover - notino


odrzavanje kuhinje - ledaboss i notino
Prostor ispod sudopera koristim za odlaganje kompostera, sredstava za čišćenje, rezervnih spužvica, vreća za smeće itd.


Frosch Kitchen Hygiene Cleaner - notino

Za ostale površine u kuhinji koristim univerzalno sredstvo, malo našpricam na papirnati ubrus i redovno prebrišem radnu plohu, ostale kuhinjske elemente, frižider, napu i slično.


Frosch Kitchen Hygiene Cleaner - notino
U uskom elementu držim vrećice za zamrzivač, jednu rolu toalet papira (praktično je za brisati sitne fleke ili hranu iz sudopera), folije, papir za pečenje i slično

Barem jednom godišnje izvadite svo posuđe van iz kuhinje i prebrišite police. Ovo na slici je umetak za beštek, djelovao je čisto dok nisam sve povadila i dobro očistila od vidljivih mrvica i flekica.



Nadam se da vam je ovaj post bio barem malo koristan. Sva sredstva koja sam koristila su Frosch i možete ih naručiti sa stranice Notino. Cijene su u rasponu od 20 do 30 kuna što uopće nije puno. Najbolja stvar je što su proizvodi ekološki i imaju biorazgradiv sastav. Kada god imamo priliku, trebamo voditi brigu o okolišu i o našem zdravlju. :)


Frosch notino i ledaboss

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page