top of page
  • Writer's pictureLeda

Shakshuka - recept

Zbog puno obaveza uglavnom kuham dan unaprijed i imam već neke klasične recepte s kojima si olakšam i pojednostavim kuhanje. U zadnje vrijeme vrtim uglavnom 5-6 jela, pa sam neki dan odlučila malo guglati i pronaći nešto drugačije.



Da li ste ikad čuli za shakshuku? Riječ je o jelu koje je popularno u Izraelu i na Bliskom Istoku, a porijeklom je iz Tunisa. To je kombinacija rajčice, paprike, luka i jaja, sa dosta začina.



Super je za one dane kad ne znate što bi skuhali ili vam se ne ide do trgovine, već hoćete napraviti jelo sa onim što imate kod kuće, a trebaju vam sastojci koje većina nas uvijek ima u frižideru.



Da ne duljim, evo recepta:


Sastojci:


  • 1 luk

  • 2 srednja češnjaka

  • paprika

  • rajčica

  • maslinovo ulje

  • 4-6 jaja

  • začini - sol, biber, čili, đumbir, Harissa, itd.



Sitno nasjeckajte luk i stavite ga na tavu gdje ste prethodno ugrijali maslinovo ulje. Kad ste malo propržili luk, dodajte i sitno nasjeckan češnjak pa sve skupa dinstajte minutu, dvije. Nakon toga dodajte sitno nasjeckanu papriku - ja sam koristila jednu crvenu i jednu zelenu. Poklopite i malo pirjajte. Zatim dodajte sjeckanu rajčicu (ja sam koristila onu iz konzerve, no u ljetnim danima ću raditi sa svježom). Nakon toga, dodajte začine. Ja sam stavila žličicu soli, crvene paprike, mao mljevenog bibera, malo mješavine Harissa, malo listića čilija. Začine dodavajte po vašem ukusu. Promiješajte, poklopite i tako kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje.



Kad se povrće skuhalo, kuhačom u tavi napravite male krugove i u njih ulijte po jedno jaje. Malo od gore posolite i pobiberite.



Ponovno poklopite i kuhajte 10-15 minuta. Ja sam kuhala malo duže pa su jaja bila skroz kuhana, sa tvrdim žutanjkom, no ako kuhate kraće, jaje će iznutra biti meko i žutanjak će se lijepo razliti, no to je stvar ukusa.



Servirajte toplo uz neko fino pecivo i jogurt ili feta sir. Dobar tek. :)



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page