top of page
  • Writer's pictureLeda

UV face and lip protection

Imaju li neke osobe veći rizik od sunca? Jesu li važni tip kože, boja kose i očiju?


Američki dermatolog Thomas Fitzpatrick razvio je 1975. godine takozvanu Fitzpatrickovu ljestvicu pomoću koje shematski klasificiramo boju naše kože, na temelju čega se može procijeniti reakcija i štetnost ultraljubičastog zračenja na određeni tip kože.


U nastavku se redom od najosjetljivijeg do najotpornijeg navode tipovi kože i neka svojstva koja mogu pomoći pri određivanju vašeg tipa kože.


  1. Koža lako izgori i nikada ili gotovo nikada ne potamni.

  2. Koža lako izgori, a tamni polako.

  3. Koža tamni i ne izgori lako.

  4. Koža gotovo nikada ne izgori, a lako tamni (mediteranski tip kože).

  5. Koža nikada ne izgori i prirodno je tamnija (azijski tipovi kože).

  6. Koža nikada ne izgori i prirodno je tamna (negroidni tipovi kože).


Što više znamo o SPF-u, to će nam izbor kreme za sunčanje i ostalih proizvoda biti lakši, a u ovom postu sam vam pripremila moje favorite koje koristim zadnjih par godina.Kako odrediti koliko koji tip kože može biti na suncu i koji zaštitni faktor nam je potreban?


Ako znate da ćete bez kreme s SPF-om izgorjeti za deset minuta (npr.fototip 1 kao što je slučaj kod mene), pomnožite taj broj s brojem zaštitnog faktora na proizvodu. Primjerice: fluid LRP Anthelios UVMUNE 400 koji ja koristim ima SPF 50 i to se množi s brojem 10 (minuta koliko je meni potrebno da izgorim). To znači da me krema štiti 500 minuta, a nakon toga ju je potrebno nanijeti ponovo ukoliko sam i dalje na suncu.Top 5 proizvoda koje preporučujem:


notino la roche posay
Štiti od UVB, UVA i dugovalnog UVA zračenja, čuva prirodnu zaštitnu barijeru kože i pruža pouzdanu zaštitu. Brzo se upija i ne ostavlja bijele tragove.

Osim laganog fluida, danas SPF možete pronaći uklopljenog i u raznu dekorativnu kozmetiku i pudere, s CC krema La Roche-Posay Anthelios Age Correct koju nosim u torbici čuva od štetnih vanjskih utjecaja, sunčevog zračenja, bora i pigmentacijskih mrlja.Ako ste u žurbi, Anthelios sprej je totalno otkriće! Odlična je stvar na putovanjima jer stane u svaku torbicu, a može se nanositi bilo kada tijekom dana, čak i na šminku. Brzo se upija i ostavlja ugodan osjećaj na licu, hipoalergeni je i ima nekomedogenu teksturu.


anthelios la roche posay notino

Ja sam sve ove proizvode ponijela na zadnje putovanje u Budimpeštu - stali su mi u mali ruksak i bila sam sigurna da neću izgorjeti i dobiti oštećenje kože. Najviše pažnje posvećujem licu koje namažem u debljem sloju, zatim slijedi vrat i uši ukoliko nosim podignutu kosu.Za tijelo koristim mlijeko La Roche-Posay Anthelios Eco Tube koje ne pruža samo zaštitu od sunčevog zračenja, već i intenzivno hidratizira kožu. Njega koristim za cijelo tijelo, no najviše dekolte, ramena, ruke i obavezno vanjski dio šake, pogotovo ako vozim bicikl.Na kraju, a ne i manje važno, potrebno je zaštititi i usnice. Ja sam pronašla Neutrogena balzam po odličnoj cijeni koji štiti usne od sunčevog zračenja, a uz to njeguje, hidratizira i ne ostavlja masne tragove.


Zaključak


Vrijeme kad smo se izravno izlagali suncu bez upotrebe kreme i prije svega dugo (kako bismo se „brže osunčali”), sada je, srećom, iza nas. Danas znamo mnogo više o zaštiti od sunčevog zračenja i rizicima sunčanja i solarija. Neodgovorno izlaganje suncu bez zaštite može dovesti do raka, a u posljednje vrijeme njegova se pojava višestruko povećala. Odgovarajuća prevencija može biti i godišnja kontrola madeža.


Važna informacija - ukoliko se ne izlažete suncu i kožu čuvate SPF preparatima, obavezno unosite vitamin D putem suplemenata kako ne bi imali manjak vitamina. Razinu vitamina D možete saznati ukoliko napravite krvne pretrage.


Credits: Naturala.hr; Cancer Code Europe, Notino.hr

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page