top of page
  • Writer's pictureLeda

Kako odabrati posteljinu?

Updated: Mar 24, 2023

Trećinu života provodimo u krevetu i to je vrlo dobar razlog da taj prostor učinimo sigurnim, čistim i udobnim mjestom. :)



Danas ću vam napisati neke savjete za najbolji odabir materijala kod posteljine i moje preporuke.



Posteljina može biti od prirodnih ili umjetnih materijala, kao i različitih mješavina s raznim udjelima jednih ili drugih.

Stopostotni pamuk za mene je najbolji izbor jer je to prirodna sirovina.

Posteljina od pamuka je mekana, dugotrajna i prozračna. Upija vlagu i dobro regulira temperaturu te je jednostavna za održavanje. Spavanje u posteljini od pamuka je ugodno i nema umjetnog osjećaja na koži.



Ima mnogo načina obrade, a ovaj put sam se odlučila za posteljinu od satena. Uvijek rađe biram zatvarač u odnosu na gumbe jer je to brža varijanta, pa je i ova posteljina sa zatvaračem.



Jednako je važno od kojeg je materijala plahta jer je u direktnom doticaju s našom kožom. Najviše volim plahtu sa gumicom jer je također jednostavna za slaganje i stoji lijepo zategnuta. Izrađena je od kvalitetnog 100 % Jersey pamuka.



Što se tiče mijenjanja posteljine, plahtu i navlake za prekrivač potrebno je mijenjati jednom tjedno. Radi se o preporuci. Posteljina se može mijenjati i svakih 9 do 10 dana, no ne duže od 12 dana što je krajnja granica kako bi ostali zdravi. Jastučnicu je poželjno mijenjati svaka dva dana jer je u doticaju sa licem.



Trebalo bi ju oprati na 60 stupnjeva (ili 40 ako tako piše u deklaraciji, iako ja uvijek perem na 60 i materijal se super ponaša). Također, i nakon što je posteljina oprana, treba biti u potpunosti osušena jer ukoliko je još uvijek vlažnu spremimo u ormar, stvorit ćemo pogodno okruženje za razvoj grinja.



Nakon što je krevet uredan i čist - po želji se može malo dodatno ukrasiti jastučićima ili nekim lijepim i efektnim prekrivačem koji ne mora nužno biti od prirodnog materijala jer nije u direktnom kontaktu sa kožom. Sa time dodajemo slojevitost i u konačnici ljepši izgled spavaće sobe. :)



*ovaj blog post izrađen je u suradnji sa Lesninom

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page